Wandeling met schaapherder Eugenio

De wandeling met de schaapherder is op dit moment helaas niet beschikbaar.

Schaapherder Eugenio neemt je mee op zijn tocht in de Alpujarras

Schapen hoeden: geen vak dat zo ver af staat van de hectiek van alledag. Je kunt het meemaken, tijdens een drie uur durende tocht met schaapherder Eugenio en zijn kudde. We wandelen op de mooiste plekjes in de Alpujarras: hoog in de Sierra Nevada of boven Soportújar of la Taha.

Informatie wandeling met de schaapherder

De wandeling met de schaapherder is op dit moment helaas niet beschikbaar.

Wanneer: in onderling overleg, onder voorbehoud van weersomstandigheden en werkzaamheden van de schaapherder, na aanmelding
Aantal deelnemers: minimaal 1 en maximaal 4
Prijs: 80 euro, ongeacht het aantal deelnemers (maximaal 4). Inclusief eenvoudige lunch. De wandeling in de zomer in de Horcajo, hoog in de Sierra Nevada kost 90 euro.

Gebied: afhankelijk van de tijd van het jaar en de route van de schaapherder: Horcajo Sierra Nevada (zomer) of boven Soportújar of la Taha.

De wandeling is geschikt voor iedereen vanaf 5 jaar, er van uitgaande dat je goed ter been en gezond bent. In de zomermaanden hoog in de Sierra Nevada zijn we gedurende de wandeling buiten bereik van een mobiel netwerk.

Neem zonnebrand mee en voldoende drinkwater. Bij regenachtig weer, ook regenkleding.

Programma*

De wandeling met de schaapherder is op dit moment helaas niet beschikbaar.

11.00 uur: start wandeling
12.30 uur: eenvoudige lunch met thee en broodjes
13.00 – 14.00 uur: wandelen en terug naar je auto
* de tijden kunnen afwijken

Vervoer naar verzamelplek:

Je komt met eigen vervoer (huurauto) naar de verzamelplek. Bij wandelingen in de Horcajo en boven Soportújar moet je er rekening mee houden dat je met je eigen auto circa een uur heen en een uur terug rijdt over zandwegen in de bergen. Deze route is begaanbaar met een gewone auto, kies liever niet voor de allerkleinste auto, kies er liever een die niet te laag op zijn wielen staat. Hou daar rekening mee bij de huur van je auto!

Aanmelding

De wandeling met de schaapherder is op dit moment helaas niet beschikbaar.

De wandeling is bedoeld voor vakantiegasten van Spanje Natuurlijk. Via je reservering van je vakantiehuis kun je aangeven dat je interesse hebt in de wandeling. We sturen je dan informatie over de meest waarschijnlijke route in die periode. Betaling 50% na je definitieve reservering en 50% bij de start van de wandeling.

Schaapherder Eugenio

Als peuter hobbelde Eugenio mee op de rug van de muilezel en zodra hij kon lopen, liep hij mee. Met de schaapkudde van zijn ooms Juan en Antonio. Zijn ooms waren maandenlang van huis, liepen de oude cañadas reales, langs de costa. Ze hebben hem voldoende gewaarschuwd: wordt geen schaapherder, want het leven is hard en geld verdienen kun je vergeten. Maar hij kan zich geen ander beroep voorstellen.

De vrijheid, dat is wat hem het meeste trekt  

Toen hij 10 jaar was, verzorgde hij de kudde al in zijn eentje en na de middelbare school in Capileira had hij zijn eigen kudde bij elkaar gespaard van ongeveer 50 schapen. Inmiddels zijn het er ruim 500: vooral schapen, een paar geiten. Afhankelijk van het jaargetijde weidt hij ze in de Taha, boven Soportújar en hoog in de Sierra, in de Horcajo.

In de Horcajo, de kom onder de hoogste bergen van de Sierra Nevada, is hij het gelukkigst

Drie maanden per jaar woont hij er, buiten bereik van elektriciteit en mobiel netwerk. Daar lijkt het werk van de schaapherder nog het meest op hoe het vroeger was. Hij heeft er zijn groentetuin en houdt van de vrijheid en van de natuur, van de weidse vergezichten. De kudde kan uitzwermen over de groene weides. Niet gestoord door autowegen, die veel oude schapenroutes tegenwoordig kruisen.

Hij is altijd aan het werk. Van 6 uur ’s morgens totdat het ’s avonds donker is. De kudde verzorgen, zijn paarden, zijn muilezels en de honden. Alle dagen van de week. Dat hij nooit eens iets anders kan doen, vindt hij zelf geen probleem. Voor zijn vrouw en dochters vindt hij het wel eens jammer.

Het leven van de schaapherder is er niet gemakkelijker op geworden. Kaas maken en verkopen mag niet meer. De enige inkomsten komen van de jaarlijkse verkoop van schapen voor het vlees. Als de prijs tegenzit, is het weer een jaar buffelen voor niets. Zonder Europese subsidie was er geen schaapherder meer die rond kon komen. Hoe het moet met zijn vak in de toekomst, weet hij niet.

Met 57 jaar is hij de jongste schaapherder in de verre omtrek

Hij ziet ze er een voor een mee ophouden en geen een komt er bij. Of het moet zijn neef van 27 zijn, die wandelt mee met zijn oom vanaf dat hij kon lopen en is oprecht geïnteresseerd in het vak. Of hij hem aanraadt om schaapherder te worden: ‘natuurlijk niet’, zegt hij met een knipoog.

Scroll to top