Open post
duurzaam op vakantie lukt bijna niet

Duurzaam op vakantie naar Andalusië lukt bijna niet

Duurzaam op vakantie naar Andalusië lukt bijna niet. Op een website van een reisorganisatie met vakantiehuizen in Andalusië zul je niet vaak lezen hoe vervuilend het vliegverkeer is, maar toch ga ik het daar over hebben.

Het afgelopen jaar konden we er niet meer om heen: de klimaatverandering is overal. Voor het eerst hebben we last van vliegschaamte. Ik ben er blij om, want het is duidelijk dat het anders moet. Maar er wordt nog niks aangeboden wat een alternatief biedt. En dat is best lastig.

Duurzaam op vakantie: de trein is nog geen goed alternatief

Duurzaam op vakantie naar Andalusië lukt bijna niet
Mag deze heel snel doorrijden naar Andalusië alsjeblieft?

Het is al heel lang zo dat de niet-vervuiler betaalt als hij duurzaam op vakantie wil. De trein is geen alternatief voor een vakantie naar Zuid Spanje omdat de tickets niet te vinden zijn en heel erg duur. NS internationaal gaat tegenwoordig tot Barcelona, maar waarom bieden ze geen tickets aan tot Sevilla of Granada? En waarom moet je in Parijs nog steeds half Parijs door met de metro om verder te kunnen reizen?

Zoekend naar treintickets kreeg ik steeds meer aanbiedingen om heel goedkoop te vliegen.

Bij mijn zoektocht naar een treinticket van Granada naar Amsterdam werd ik steeds gefrustreerder omdat ik steeds meer aanbiedingen kreeg om heel goedkoop te vliegen. Kijk NIET bij de website Omio. Die staat hoog in de zoekresultaten en doet net alsof je naar Zuid Spanje met de trein en bus kunt, maar geven je vervolgens alleen vliegtickets.

Een vliegticket is zo geregeld en kost niets

Het prijsverschil is niet alleen enorm, maar een vliegticket is ook zo geregeld. Zonder ingewikkelde overstappen en voor vaak nog geen 100 euro per retour per persoon. Als je buiten de schoolvakanties kunt vliegen dan.

Het probleem is dat het vliegverkeer geen belasting betaalt en het treinverkeer wel. Bovendien is de NS gebonden aan afspraken met collega-vervoerders in andere landen. Dat is waarschijnlijk waarom het geen enkel probleem is om bij de RENFE in Spanje een ticket te kopen van Granada naar Barcelona en bij de NS van Amsterdam naar Barcelona, maar dat ze beiden de boel niet goed kunnen combineren. Dus moet je het als consument zelf maar moet uitzoeken.

Het wordt tijd dat de Europese Unie hierin het voortouw neemt. Zowel wat de prijs van de tickets betreft als de samenwerking tussen vervoerders en snellere routes.

Tips voor een duurzame vakantie naar Andalusië

Ik geef je wat tips voor als je het wilt proberen om je treinreis te organiseren. Websites waar je wel wat aan hebt zijn

Het kost allemaal wat meer werk en geld helaas. En vooral ook veel tijd. Dus wees niet te streng voor jezelf. Binnenkort ga ik naar Nederland met het vliegtuig. En van Amsterdam naar Granada terug ga ik met de trein en de bus. Mijn snelste en ook goedkoopste route is:

  • Amsterdam – Bordeaux via de NS
  • Bordeaux  – Madrid via Flixbus
  • Madrid – Granada via Alsa bus

De trein van de RENFE is eigenlijk een beter alternatief binnen Spanje, maar de tickets voor januari zijn nu nog niet te krijgen. Waarom, geen idee.

Barcelona – Granada deed ik afgelopen september met de AVE en dat was uitermate relaxed en duurde ‘maar’ 6,5 uur. Dan doorkruis je toch ongeveer heel Spanje. Misschien een goed idee om Barcelona en Granada te combineren de volgende vakantie? Anders dan bij het overstappen met het vliegtuig kun je lekker zelf bepalen hoe lang je in Barcelona blijft.

Je kunt natuurlijk ook een keertje minder op vakantie gaan of minder ver natuurlijk. En dat is precies wat je niet vaak zult horen van een reisorganisatie gericht op Spanje. Maar ik doe het toch. En als je dan wel gaat, haal er dan het beste uit en pak niet de eerste beste aanbieding, maar bezoek de allermooiste plekjes.

Mariette

Spanje Natuurlijk

Schrijf je in voor mijn blog “Leven in Andalusië”

Maximaal 1 per maand ontvang je een mail. Uitschrijven kan op elk moment met de link in de mail.

Open post

Waarom Andalusie fantastisch is

Voordat ik emigreerde naar Andalusie dacht ik dat ik dat je geluk niet op kon, als je er woonde. De zon, natuur, relaxte levensstijl. En dan ook nog eens in het meest authentieke Andalusie. Wakker worden met de zon, dat alleen al.

Nu ik bijna 10 jaar in de Alpujarras woon word ik zo af en toe overvallen door de schoonheid van het landschap.

Hoe kon ik nou vergeten dat het zo mooi is in de Alpujarras?

Hoe kon ik nou vergeten dat het hier zo mooi is? Nou gewoon omdat ik niet goed genoeg keek. Omdat ik achter de computer zat of in de auto. Om ‘Spanje Natuurlijk’ te laten groeien. Eerst de Alpujarras, toen het strand van Cabo de Gata en Sierra de Grazalema. Gebieden die de meeste mensen niet kennen, maar die echt de moeite waard zijn.

Het Andalusie waar mensen niet naar toe gaan is fantastisch

Het authentieke Andalusie is fantastisch. Maar dat is juist waar de meeste mensen niet naar toegaan. Op de vakantiebeurs vielen de foto’s van ‘mijn’ gebieden enorm in de smaak. Waar is dat? Daar wil ik heen! Maar ook naar Granada en Cordoba en Sevilla. We moeten wel alles zien natuurlijk.

Zo ontstonden de eerste rondreizen. Grotere (tijds)investeringen, grotere risico’s. Ik vond het logisch om aan te gaan. Ook al woon ik dan in Andalusie, ik blijf wel een Nederlander.

Hoe ik in één dag de helft van mijn vakantiehuizen kwijt raakte

Mijn boekhouder vroeg het terloops: of ik nog bemiddelde in de verhuur van vakantiehuizen die niet geregistreerd zijn bij de fiscus?

Je moet weten dat belasting ontduiken een grote sport is in Andalusie. Toen ik begon met ‘Spanje Natuurlijk’ was 95% van alle vakantiehuizen illegaal en nu ‘nog maar’ 50%. Nou zei de boekhouder, dan kun je die 50% beter lozen, want de boetes zijn voortaan voor jou.

Vakantiehuizen op de beste plekjes, daar moet je goed naar zoeken

Jaren had ik er over gedaan vakantiehuizen op de beste plekjes in de natuur of juist in de stad te vinden. En nu was ik meer dan de helft ineens kwijt. Het weer opbouwen daarvan zou heel veel tijd kosten. Van elke tien vakantiehuizen die ik bezocht, vielen er direct acht af. Foto’s vertellen niet alles, net zo min als reviews op Booking en AirBnB.

Alleen het beste plekje is goed genoeg.

Mijn boekhouder heeft me die dag niet alleen behoed voor boetes, maar me ook met beide benen op de grond terug gezet.

Ik ging toch niet naar Andalusie om weer achter de computer te zitten? Of om te grote bedrijven te sponsoren met advertentiegeld?

Andalusie is fantastisch omdat niemand haast heeft

Andalusie is zo geweldig omdat niemand haast heeft, althans niemand bij mij in de Alpujarras. En vanwege de prachtige natuur en cultuur natuurlijk.

Ik ging naar Andalusie om het authentieke Andalusie zelf mee te maken, elke dag. Kleinschalig en duurzaam, precies zoals de meeste mensen in mijn dorp leven.

Onthaasten, dat is opnieuw de uitdaging. ‘Spanje Natuurlijk’ hoort daarbij. Want toeristen zijn onmisbaar voor de lokale economie. En het is bovendien leuk om te doen. Maar heel veel hoeven het er nou ook weer niet te zijn.

Zo blijft het hier fantastisch.

Mariette

Spanje Natuurlijk

Schrijf je in voor mijn blog “Leven in Andalusië”

Maximaal 1 per maand ontvang je een mail. Uitschrijven kan op elk moment met de link in de mail.

Scroll to top