Alpujarras, ongerept Spanje onder de Sierra Nevada

Natuur & cultuur

De Alpujarras is ver weg van het massatoerisme. Het ligt aan de voet van het Sierra Nevada Nationaal Park in Zuid Spanje.

De Alpujarras heeft vruchtbare dalen en hoge bergen. De Mulhacén is met 3477 meter de hoogste berg van het vaste land van Spanje. Wie zin heeft in een pittige wandeling is hier op de goede plek, maar ook wie in rustiger tempo van dorpje naar dorpje wil lopen.

De lange afstandswandelingen GR 7, GR 142 en GR 240 doorkruisen de Alpujarras. Onderweg spot je wellicht een wielewaal of een dwergarend of zie je de bijeneters massaal thuiskomen van een vlucht in de hoge bergen. ‘s Avonds is het heerlijk sterrenkijken, muzikaal omlijst door een ijverige nachtegaal of de roep van een dwergooruil.

Witte dorpjes

Klimaat Alpujarras

Onze vakantiehuizen in de Alpujarras liggen op een hoogte van 600 tot 1500 meter boven zeeniveau. Hoe hoger hoe prettiger het klimaat in de zomer. Een airco is dan niet nodig.

De vakantiehuizen in Orgiva liggen op circa 600 meter. Hier is het in de winter ook vaak erg lekker weer. Hoger gelegen ook, maar dan koelt het vooral ‘s nachts flink af. In de Taha van de Alpujarras varieert de hoogte tussen 1000 en 1200 meter. In de Poquiera (Bubion en Capileira) liggen de huizen iets hoger.

De lente is een paradijs van vogels, bloemen en vlinders. De asequias (kleine riviertjes) vullen zich met smeltwater van de Sierra Nevada.

De zomer: een terrasje in de schaduw op het middaguur en wandelen in de hogere Sierra Nevada. In lager gelegen gebieden in de Alpujarras pak je op het middaguur liever een terrasje in de schaduw of bij het zwembad. Of hou je siësta, zoals veel Spanjaarden. De avonden zijn zwoel en gevuld met zomerfeesten en de vroege ochtenden heerlijk fris. Wandelen kun je ook uitstekend in de zomer, vooral in de hogere Sierra Nevada, waar het een stuk koeler is.

Het najaar is uitstekend geschikt om te wandelen: prachtige oker gekleurde bomen, heerlijk veel zon en ‘lente’ temperaturen.

In de winter is de Sierra Nevada vaak bedekt met een dik pak sneeuw. De sneeuw steekt prachtig af tegen de blauwe lucht. De zon blijft altijd lekker warm. Dus ook in de winter kun je een terrasje pakken. Skiën kun je op 1,5 uur rijden aan de andere kant van de Sierra Nevada.

De Costa Tropical heeft zachte winters.

Granada en het Alhambra

Op een uurtje afstand van de Alpujarras ligt de stad Granada. De oude stad is niet alleen prachtig qua architectuur, maar ook erg gezellig vanwege de vele pleintjes en terrasjes. Tapa’s eten in Granada is een belevenis.

Midden in de stad Granada ligt het Alhambra, een middeleeuws paleis en fort van de Moorse heersers van het koninkrijk Granada in Andalusië.  In 1984 werden het Alhambra en de Generalife door UNESCO tot werelderfgoed verklaard.  Het gigantische paleis is een schat aan overblijfselen van zowel de Moorse als katholieke cultuur.

Het is verstandig ruim op tijd (weken en soms maanden van te voren) kaarten te reserveren voor het Alhambra en er voldoende tijd voor uit te trekken om de prachtige tuinen en paleizen te bezoeken. Het beste bezoek je het Alhambra in het voorjaar en najaar. De temperatuur is dan aangenaam. Overdag, in de zomer, kan het behoorlijk warm worden in de stad. Boek dan liever de avondroute.

Ligging Alpujarras

De Alpujarras ligt in en onder het Nationaal Park Sierra Nevada. Spanje Natuurlijk verhuurt vakantiehuizen in de mooiste gebieden. Nabij de vallei van de Rio Poqueira en in en rondom de 7 dorpen van La Taha. Daarnaast verhuren we huizen in het lager gelegen  Tijola bij Orgiva.

Je kunt de Alpujarras ook opnemen in een rondreis in Andalusië. In combinatie met de prachtige stad Granada of een ander mooi natuurgebied de Sierra de Grazalema en Serranía de Ronda of het strand van natuurgebied Cabo de Gata.

Rondreis Andalusië: weg van de massa

Hoe te reizen

Openbaar vervoer

Vanaf Granada of Malaga reis je met de busmaatschappij Alsa naar Órgiva of verder gelegen plaatsen in de Alpujarras.
Hou er rekening mee dat de bus maar twee of drie keer per dag gaat.

Wil je met de trein naar Spanje dan kom je helaas niet ver met de internationale website van de NS. Via de treinreiswinkel en de website Happyrail kom je wel op je bestemming.

Treintijden en prijzen voor reizen binnen Spanje via RENFE.

naar boven ↑ zoek vakantiehuizen

[intergeo id=”gN2IDO”][/intergeo]

 

 

 

Scroll to top