Alpujarras, ongerept Spanje onder de Sierra Nevada

Foto’s

Natuur & cultuur

De Alpujarras is nog ongerept en onontdekt, weg van het massatoerisme. Aan de voet van het Sierra Nevada Nationaal Park. De Alpujarras heeft vruchtbare dalen en hoge bergen. De Mulhacén is met 3477 meter de hoogste berg van Spanje. Wie zin heeft in een pittige wandeling is hier op de goede plek, maar ook wie in rustiger tempo van dorpje naar dorpje wil lopen. De lange afstandswandelingen GR 7, GR 142 en GR 240 doorkruisen de Alpujarras. Onderweg spot je wellicht een wielewaal of een dwergarend of zie je de bijeneters massaal thuiskomen van een vlucht in de hoge bergen. ’s Avonds is het heerlijk sterrenkijken, muzikaal omlijst door een ijverige nachtegaal of de roep van een dwergooruil.

Witte dorpjes

Klimaat & ligging

Klimaat Alpujarras

Onze vakantiehuizen in de Alpujarras liggen op een hoogte van 600 tot 1500 meter boven zeeniveau. Hoe hoger hoe prettiger het klimaat in de zomer. Een airco is over het algemeen niet nodig. De vakantiehuizen in Orgiva liggen op circa 600 meter. Hier is het in de winter ook vaak erg lekker weer. Hoger gelegen ook, maar dan koelt het vooral ’s nachts flink af. In de Taha van de Alpujarras varieert de hoogte tussen 1000 en 1200 meter. In de Poquiera (Bubion en Capileira) liggen de huizen iets hoger.

De lente is een paradijs van vogels, bloemen en vlinders. De asequias (kleine riviertjes) vullen zich met smeltwater van de Sierra Nevada.

De zomer: een terrasje in de schaduw op het middaguur en wandelen in de hogere Sierra Nevada. Op lager gelegen gebieden in de Alpujarras pak je op het middaguur liever een terrasje in de schaduw of bij het zwembad. Of hou siësta, zoals de Spanjaarden, want de avonden zijn zwoel en gevuld met zomerfeesten en de vroege ochtenden heerlijk fris. Wandelen kun je ook uitstekend in de zomer, vooral in de hogere Sierra Nevada, waar het een stuk koeler is.

De huizen blijven in de zomer heerlijk koel. Airco is niet nodig omdat het ’s avonds en ’s nachts afkoelt. Je slaapt altijd heerlijk in de Alpujarras, ook in de zomer.

Het najaar is uitstekend geschikt om te wandelen: prachtige oker gekleurde bomen, heerlijk veel zon en ‘lente’ temperaturen.

In de winter is de Sierra Nevada vaak bedekt met een dik pak sneeuw. Dat prachtig afsteekt tegen de blauwe luchten. Met een dikke trui de hoogte in en in lager gelegen gebieden lekker een terrasje pakken in de zon. Skiën kun je op 1,5 uur afstand aan de andere kant van de Sierra Nevada.

De Costa Tropical heeft zachte winters en is heerlijk om af te koelen in de zomer.

Granada en het Alhambra

Op een uurtje afstand van de Alpujarras ligt de stad Granada. De oude stad is niet alleen prachtig qua architectuur, maar ook erg gezellig vanwege de vele pleintjes en terrasjes. Tapa’s eten in Granada is een belevenis. Midden in Granada ligt het Alhambra, een middeleeuws paleis en fort van de Moorse heersers van het koninkrijk Granada in Andalusië.  In 1984 werden het Alhambra en de Generalife door UNESCO tot werelderfgoed verklaard.  Het gigantische paleis is een schat aan overblijfselen van zowel de Moorse als katholieke cultuur. Het is verstandig ruim op tijd (weken en soms maanden van te voren) kaarten te reserveren voor het Alhambra en er voldoende tijd voor uit te trekken om de prachtige tuinen en paleizen te bezoeken. Het beste bezoek je het Alhambra in het voorjaar en najaar. De temperatuur is dan aangenaam. Overdag, in de zomer, kan het behoorlijk warm worden. Boek dan liever de avondroute.

Ligging Alpujarras

De Alpujarras ligt in en onder het Nationaal Park Sierra Nevada. Spanje Natuurlijk verhuurt vakantiehuizen in de mooiste gebieden. Nabij de vallei van de Rio Poqueira en in en rondom de 7 dorpen van La Taha. Daarnaast verhuren we huizen in het lager gelegen  Tijola bij Orgiva.

Je kunt de Alpujarras ook opnemen in een rondreis in Andalusië. In combinatie met de prachtige stad Granada of een ander mooi natuurgebied de Sierra de Grazalema en Serranía de Ronda of het strand van natuurgebied Cabo de Gata.

Rondreis Andalusië: weg van de massa

Hoe te reizen

Vliegtuig / huurauto
Malaga luchthaven heeft de goedkoopste vluchten en huurauto’s.

Malaga – Alpujarras rij je in 2 uur.

Granada luchthaven:
Granada – Alpujarras rij je in 1 – 1,5 uur.

Voor de huur van een auto bevelen wij Sunny Cars aan, een betrouwbare Nederlands sprekende partij, waar je nooit voor onverwachte kosten komt te staan.

Openbaar vervoer
Vanaf Granada of Malaga reis je met de bus naar Órgiva of eventueel verder gelegen plaatsen in de Alpujarras.
Hou er rekening mee dat de bus hier erg weinig gaat. Als je veel wilt zien van de omgeving, helpt een auto enorm.

Wil je met de trein naar Spanje: nachttrein Parijs – Madrid. Tijden en prijzen Elipsos.

Treintijden en prijzen voor reizen binnen Spanje via RENFE.

naar boven ↑ zoek vakantiehuizen

Contact

  • info@spanjenatuurlijk.nl
  • 085 - 20 19 650 (Nederlands nummer)
    • Mecina Fondales, la Taha Alpujarras
      Plaza de la iglesia 2C

Spanje Natuurlijk

Wij zijn aangesloten bij de STO-reisgarantie.

STO-reisgarantie

Nieuws Spanje Natuurlijk

Wil je op de hoogte blijven van nieuws en aanbiedingen? Vul dan hier je emailadres in